Για την Χριστή Πολιτεία, την Πίστη την Αγία του Χριστού και τη Βασιλεία του Θεού

Η φωτογραφία μου
Τόσο επί της Γης Όσο και επί τοις Ουρανοίς

Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2009

40 χρόνια από το μήνυμα του Γ. Σεφέρη κατά της δικτατορίας των Συνταγματαρχών


Γ.Σεφέρη: « Mας έχει επιβληθεί ένα καθεστώς ολωσδιόλου αντίθετο με τα ιδεώδη για τα οποία πολέμησε ο κόσμος και τόσο περίλαμπρα ο λαός μας».


Η Δικτατορία-κομματαρχία συνεχίζεται σ΄όλο το μεγαλείο της


40 χρόνια πέρασαν από το Μάρτιο του 1969 όταν ο Νομπελίστας Ποιητής μέσω του BBC απηύθυνε μήνυμα προς τον ελληνικό λαό. Η δικτατορία δυστυχώς έπεσε μετά από 5 χρόνια. Στη πραγματικότητα κατέρρευσε μετά από μια καταστροφή - εισβολή και τη διχοτόμηση της Κύπρου.
40 χρόνια μετά δε θα μπορούσε κανείς να επαναλάβει το ίδιο μήνυμα του Σεφέρη ; Τι έχει αλλάξει ;
Από την Δικτατορία των συνταγματαρχών περάσαμε σε μια Κομματαρχία των "επαγγελματιών πολιτικών". Μια κομματαρχία που φέρνει πολλά από τα χαρακτηριστικά της περιόδου 1967-74. Διαφθορά, ασυδοσία, κόμματα χωρίς καμιά ουσιαστική εσωτερική δημοκρατία, οικογενειοκρατία, ρουσφετολογία, αναξιοκρατία, φαυλοκρατία και αλαζονεία.
Κόμματα Στρατός, με επετηρίδες, εύσημα, ιδεολογήματα και παράσημα που απονέμονται μεταξύ τους με κριτήρια «παλαιότητας» όπως ισχύουν μόνο στο στρατό.
Η ελευθερία του λόγου εξαντλείται από ΜΜΕ τα οποία προβάλλουν κατά κόρον τα μεγάλα φεουδαρχικά κόμματα και εκείνους που τα διαχειρίζονται προβάλλοντας συγκεκριμένα πρόσωπα για να γεμίζουν τα πελατειακά κομματικά φέουδά τους.
Μία προβολή που δικαιολογεί και υφαίνει τη διαπλοκή με πολλά κέντρα εξουσίας, όπως τον Τύπο, εργολαβίες, ακόμη και με τη δικαστική εξουσία. Μία διαπλοκή που απλώνεται παντού με πολλούς διαπλεκόμενους θεσμικούς παράγοντες και με μεγάλα οικονομικά κέντρα τα οποία βραχυκυκλώνουν κάθε φορά τις οποιεσδήποτε εξελίξεις που επιχειρούνται στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Οι φωνές διαμαρτυρίας πνευματικών ανθρώπων μπροστά σ΄αυτόν το κατήφορο, ελάχιστες και οι περισσότερες αποκλεισμένες προκλητικά από Κανάλια μεγάλης εμβέλειας και άλλες φωνές συχνά ακυρώνονται από "επιθέσεις" ενός «προοδευτικού» κατεστημένου, το οποίο εξακολουθεί ακόμη να φιγουράρει ως αποκλειστικός φορέας «αλήθειας» επιστρατεύοντας φασιστικές ομάδες όταν δε αντέχουν οποιανδήποτε κριτική σκέψη, διαφορετική φωνή και άλλη άποψη.
Το θρησκευτικό συναίσθημα βορά σε κάθε είδους δοξασία και ο λόγος πολλές φορές να εξαντλείται ή να συμπληρώνει εθνικιστικές κορώνες που ενίοτε χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες πολιτικοί. Δοξασίες και ιδεολογήματα με εκπροσώπους μέσα σε Φανταχτερά Περιβλήματα τόσο από Ανατολή όσο και από Δύση για να αντλούν προφανώς το απαραίτητο κύρος (άγρα οπαδών) από την «απολεσθείσα τιμή τους» και την έλλειψη ενός Χριστού Λόγου.


Η δήλωση του Σεφέρη κατά της δικτατορίας (στο BBC)


Στην ομιλία του στην απονομή του Βραβείου Νόμπελ στη Στοκχόλμη, στις 10 Δεκεμβρίου 1963, ο μεγάλος ποιητής είπε, ανάμεσα στα άλλα:


«... Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που τη χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται. Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται κάθε τι ζωντανό αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα. Άλλο χαρακτηριστικό αυτής της παράδοσης, είναι η αγάπη της για την ανθρωπιά, κανόνας της είναι η δικαιοσύνη. ...»

Ο Σεφέρης πέθανε το 1971 και η κηδεία του συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες κόσμου.

Πηγή http://www.os3.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.